Inloggen

Huisartspraktijken nog steeds heel snel toegankelijk voor hun patiënten

Bron: NIVEL • zondag 23 december 2018 14:47

De huisartsenpraktijk is nog altijd heel snel toegankelijk voor de ingeschreven patiënten, ondanks een forse toename van het zorggebruik. Door het inschakelen van meer ondersteunend personeel en een betere samenwerking tussen huisartsen onderling en met andere zorgverleners, is de toegankelijkheid van huisartsenzorg nog steeds gegarandeerd. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.


Het zorggebruik in de huisartsenpraktijk is de laatste jaren flink toegenomen. Dit is deels het gevolg van de ingrijpende hervorming van het Nederlandse gezondheidszorgstelsel in 2015. Andere oorzaken zijn de toegenomen zorgvraag en het beleid om de juiste zorg op de juiste plek te realiseren. Ondanks de toename van zorggebruik zijn huisartspraktijken over het algemeen nog steeds heel toegankelijk voor hun patiënten: het is nog steeds mogelijk om dezelfde of de volgende dag een afspraak te maken bij de huisarts. Wel is het de vraag hoe lang dit het geval zal zijn.


Minister voor Medische zorg en Sport Bruno Bruins in zijn brief aan de Tweede Kamer: 'Door het inschakelen van meer ondersteunend personeel en een betere samenwerking tussen huisartsen onderling en met andere zorgverleners, is het de huisartsen gelukt de toegankelijkheid van de huisartsenzorg te garanderen. Concluderend kunnen we stellen dat het tot nu toe gelukt is de toenemende zorgvraag op te vangen, maar dat het de vraag is of dit in de toekomst nog steeds gaat lukken.'


Lees verder op de website van het NIVEL.

www.nivel.nl/...n-nog-steeds-heel-snel-toegankelijk-voor-hun-patienten