Inloggen

Documentaire ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’ wil taboe doorbreken

Bron: Maag Lever Darm Stichting • woensdag 17 april 2024
Week van het Prikkelbare Darm Syndroom. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) lanceert de driedelige documentaireserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom, chronische ontsteking of een stoma. De online serie doorbreekt het taboe op alles rondom de ontlasting voor jonge vrouwen.

Taboe groter voor vrouwen
“Naar de wc moeten we allemaal. Het is een van de meest normale menselijke dingen, maar toch rust er nog een taboe op. Voor vrouwen is dat taboe zelfs nog groter dan voor mannen, laat staan als ze ook nog een darmaandoening hebben.” zegt directeur Mariël Croon van de MLDS. “Het zijn daarom zeven ongelooflijk dappere vrouwen die in deze docu-serie hun kwetsbaarheid tonen en taboes doorbreken.”

Zelfacceptatie
Sanne Savelsbergh heeft zelf het Prikkelbare Darm Syndroom. Het was voor haar de aanleiding om deze docu-serie te maken. Ze besefte tijdens het maken dat het bij darmaandoeningen niet alleen gaat om het doorbreken van het taboe, maar ook om zelfacceptatie. “Ik besefte dat we allemaal onze onzekerheden hebben. Niemand kan ons daarvan bevrijden, behalve wijzelf. Dat maakt het verhaal zo krachtig.”

PDS Week
De driedelige serie is nu gratis te bekijken op de website van de MLDS. De première is in de Week van het Prikkelbaar Darm Syndroom, een week waarin men wereldwijd aandacht vraagt voor deze aandoening. Mariël Croon: “Naar schatting heeft 1 op de 5 tot 10 mensen in Nederland last van PDS, met klachten als buikpijn, verstopping, diarree en een opgeblazen gevoel. De MLDS zamelt geld in voor voorlichting en wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening.”
www.mlds.nl/video/mooie-meisjes-poepen-niet/