Inloggen

Krappe tijden voor het ziekenhuis

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen • zaterdag 5 mei 2018 20:12

e ziekenhuizen moeten met 1,5 miljard euro minder toe. Hoe realistisch is het, schrijft Trouw, dat de zorg 'even goed of zelfs beter' wordt?

Voor patiënten klinkt het bijna te mooi om waar te zijn: de medisch-specialistische zorg wordt de komende jaren beter, meer op maat gesneden, innovatiever, met aandacht voor de hele mens. En dat terwijl het eigen risico niet omhoog gaat, de premies niet uit de bocht vliegen en alle zorg uit het basispakket vergoed blijft. O ja, het ziekenhuisvak wordt ook nog aantrekkelijker om in te werken.

Een flinke bezuiniging
Al dat moois belooft Bruno Bruins. Op één voorwaarde: de ziekenhuizen moeten 1,5 miljard euro minder groeien in uitgaven, de komende jaren. Een flinke bezuiniging.

De ambities zijn torenhoog, constateert Trouw. De kostengroei in de zorg moet helemaal stoppen, is de wens van het kabinet. Nul procent groei is het einddoel, in 2022 te bereiken. Zo'n vrijwillige afspraak is nog nooit vertoond in de ziekenhuiszorg. In ruil daarvoor krijgen de ziekenhuizen en verzekeraars zekerheid dat er geen pijnlijke ingrepen van bovenaf komen, en krijgen de medisch specialisten de garantie dat hun inkomens met rust worden gelaten.

Efficiënter en beter?
Met de afspraak om uiteindelijk jaarlijks 1,5 miljard te besparen komt volgens Trouw nu de echte vuurproef: kan het efficiënter en beter tegelijk? De politieke aandacht zal de komende jaren weer naar de ziekenhuizen gaan. Voor de ouderenzorg zijn inmiddels miljarden extra beschikbaar. Voor de ziekenhuizen wordt het een ander verhaal.

www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/...jden-voor-het-ziekenhuis