Inloggen

Forse impuls voor medicatie van kinderen

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen • zaterdag 5 mei 2018 20:15

Om de kennisachterstand over de werking van medicijnen bij kinderen weg te werken, krijgt een samenwerkingsverband van academische ziekenhuizen en geneesmiddelenbedrijven uit twintig landen een subsidie van 130 miljoen euro. Dit meldt de Volkskrant.

Het samenwerkingsverband bestaat uit 33 academische ziekenhuizen en 10 geneesmiddelenbedrijven. Het is de grootste Europese investering in kindergeneeskunde ooit en komt uit een fonds waaraan de Europese Unie en de geneesmiddelensector bijdragen.

Laatste kans
Jarenlang is al het medicijnonderzoek gericht geweest op volwassenen, waardoor de kennis over medicijngebruik bij kinderen 'ongelooflijk achterloopt', zegt hoogleraar Saskia de Wildt, kinderarts en klinisch farmacoloog in het Radboudumc, die in Nederland het project coördineert. 'Dit is een laatste kans om dat onderzoek goed op gang te krijgen.'

Europees netwerk
Een deel van het geld is bedoeld om een Europees netwerk op te bouwen van ziekenhuizen en kennisinstanties die blijvend samenwerken op dit gebied. Een ander deel gaat naar het Radboudumc, dat daarvan een adviescentrum gaat opzetten voor onderzoek.

Volgens Maaike van Dartel, die namens het CBG in Europees verband de aanvragen voor medicijnonderzoek bij kinderen beoordeelt, gebeurt het nu nog vaak dat een kinderarts een middel dat alleen voor volwassenen is goedgekeurd ook aan kinderen geeft.

Onzekerheid
Het geld is hard nodig, zegt hoogleraar geschiedenis van de farmacie Toine Pieters in de Volkskrant, 'want artsen worstelen al decennia met deze problemen.' Tegelijkertijd waarschuwt hij voor te veel optimisme. 'Het is een illusie te denken dat we nu alle problemen met medicijngebruik bij kinderen de wereld uit kunnen helpen. De onzekerheid over hoe medicijnen bij kinderen werken, zal altijd groter blijven dan bij volwassenen.'

www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/...r-medicatie-van-kinderen